For å være i stand til å forstå narsissistisk adferd, må du møte noen som lider av denne sykdommen, og du må se det selv, ellers ville du ikke trodd på det om noen fortalte deg hva de er i stand til å gjøre for å få det de ønsker.

Personer som lider av en narsissistisk personlighetsforstyrrelse (OD) er altfor grandiose; de mangler en følelse av empati for andre mennesker, og de har et umettelig behov for selv beundring.

De er overbeviste om at de fortjener spesialbehandling, og at de er best på alt de gjør. Disse egenskapene kommer til overflaten senere i livet når personen kommer i voksen alder, og når de er klare for et forhold.

Problemet presenterer ikke seg selv i begynnelsen, fordi en person som lider av OD trenger ikke å dele noe med noen. Faktisk, de gjør det, men da bare med familien, og det er en stor forskjell mellom familien og et forhold. Når du er i et forhold må du være i stand til å inngå kompromisser, dele dine dypeste hemmeligheter og frykt med den personen du elsker.

En narsissist kan ikke gjøre det. En narsissist er ute av stand til å vise noen form for empati og interesse for andre enn seg selv.

Disse menneskene tror de er spesielle på alle måter, og de søker andre mennesker som de tror ikke er spesielle på noen måte, slik at de kan mate sitt ego og selvtillit som vanligvis er svært lav under overflaten. De kan ikke ta kritikk og de trenger folk til å tenke høyt om dem. Hvis du gjør det motsatte, da vil en narsissist komme etter deg, fordi du fornærmet og truet noe han setter stor pris på, seg selv.

Det beste for deg vil være å aldri behøve å forholde deg til en narsissist, men dessverre, de fleste av oss har ikke den flaksen, så plutselig befinner vi oss i bunnen av den mørke gropen han har satt oss i.

I hensikt av din velvære, må du lære hvordan du kan oppdage og håndtere en narsissist: hans taktikk, i kjølvannet av å ha overlevd narsissistisk misbruk og til slutt måter å ignorere en narsissist på.

Gjenkjennelse og håndtering av en narsissistVanligvis er det ikke så vanskelig å oppdage en narsissist, men det virkelige problemet oppstår når du møter en farlig narsissist i forkledning, en som later som å være en av de gode gutta frem til du faller hjelpeløst for ham, og han lokker deg inn i sitt nett og gir deg ingen plass til å gå bort, du er fanget, helt alene.

Det er alltid den samme historien. I begynnelsen er alt perfekt. Du føler deg så heldig at du endelig fant drømmemannen din som elsker deg og vil gå til jordens ende for deg. Du føler til og med litt dårlig samvittighet for at din lykke er så stor. Men det kommer ikke vare lenge. Etter en stund ser du hans sanne ansikt oppstå. Du ser at alle hans masker er borte. Bryllupsboblen er over og han begynner å gjøre ting som irriterer deg. Han prøver å manipulere og kontrollere deg, men du gir det ikke så mye mening fordi vi alle kan gjøre feil tross alt, og ingen er perfekt. Så du forkaster alle de dårlige tingene som skjer. I virkeligheten, lurer du bare deg selv.

Snart befinner du deg i et narsissistisk helvete med absolutt ingen vei ut.

Som jeg allerede har sagt, ikke alle narsissister er like. Noen vil du kjenne igjen umiddelbart, mens andre, som for eksempel den ‘glade narsissisten’ kan du ikke kjenne igjen med mindre du har møtt dem tidligere. De lurer deg fordi de er så morsomme å være rundt. De er karismatiske, har en sans for humor, og de er generelt elskværdige. Og når du innser at alt dette bare er løgn, har de allerede lurt og fanget deg. De fengsler deg i din egen kropp; de hjernevasker deg. De gjør deg til noen du aldri ønsket å være.

Så, for å hindre at dette skjer med deg, burde du lese disse faresignalene om hvordan du kan få øye på en narsissist og hvordan man skal forholde seg til dem.

1. Han er den viktigste personen for seg selv.

Han snakker bare om seg selv. Dette er definitivt den beste måten å få øye på en narsissist. Bare gjør en liten test. Når du er ute og en mann nærmer seg deg og han begynner å snakke, prøv å ikke si så mye i starten. Hvis det virker som han ikke merker at du er stille, og dessuten snakker bare om seg selv, da har du definitivt snublet over et tilfelle av ‘en glad narsissist’, som vanligvis er vanskelige å oppdage. Han vil aldri høre på et ord du har å si, og hvis du tror han hører etter når du snakker, la deg ikke lure. Han er bare ute etter setninger der du nevner han, slik at han kan fortsette å snakke om seg selv.

Hva du skal gjøre: Det er bra at du har sett denne typen av narsissist mens det ikke er for sent. Hvis du virkelig ikke kan komme deg ut av samtalen, la ham snakke så mye han vil, det er derfor han gjør det i første omgang (bare for å høre seg selv snakke) og lat som du lytter på ham. Mens du står der kan du prøve å lage en fluktplan og ved den første sjansen du får, ta beina fatt og løp som faen. Se deg ikke tilbake.

2. Han blir rasende når han er såret.

Vi alle blir sinte fra en tid til en annen, men ikke ukontrollerbart sinte. Det er nettopp hva som skjer med ham, og han kan ikke kontrollere det. Vanligvis, blir de triste når en av deres planer ikke lykkes fordi, som skrevet ovenfor, narsissister har ingen empati overfor andre, slik at de ikke kan se eller forstå andres smerte. Han vil prøve å klandre deg for alle sine feil, og han vil lykkes.

Hva du skal gjøre: Det første du skal å gjøre er å aldri la ham komme inn i hodet ditt. Ikke la ham få deg til å føle deg skyldig for de tingene du aldri gjorde. Det kalles for ‘gaslighting’ og han kommer til å prøve det på deg. Han vil prøve å få deg til å tro på ting som aldri har skjedd. Han prøver å få deg til å tro at du er gal, så du en dag skal begynne å stole på ham fullstendig fordi han har gjort slik at du ikke stoler på din egen dømmekraft lenger. Det eneste du kan gjøre i denne situasjonen er å true han med at du kommer til å forlate ham og virkelig gjøre det, om du må. Det vil gjøre ham ufattelig sint fordi ingen har rett til å gå i fra ham siden han er så viktig, og det var nettopp det du gjorde. Du trenger bare å ha nok mot til å stå opp mot disse menneskene, da vil de vil ikke være i stand til å skade deg lenger.

3. Han lever aldri etter reglene.

Han er for viktig for regler. Han mener at reglene ikke gjelder for ham fordi han er for god til å bli holdt nede av noe noen andre har skrevet eller sagt. Han føler at han er en mann som lever etter sine egne regler. Dessuten vil han ikke respektere det faktum at du lever etter noen form for regler eller moralske koder, han vil bryte disse reglene bare for å vise deg at han bryr seg ikke om hva du tror er riktig.

Hva du skal gjøre: Prøv å oppdage dette så snart som mulig. Hvis han har mangel på respekt for den måten du lever på og saker du mener er viktige for deg, så respekterer han deg ikke. Gå i fra ham så snart du kan, fordi det vil bare bli verre fra dette punktet.

4. Han prøver å kontrollere deg.

Han vil alltid være der, han ser alltid over skulderen din og manipulerer deg til å gjøre saker du ikke ønsker å gjøre, men som han gjør. Han vil styre livet ditt og det starter med små ting som for eksempel at han avlyser daten i siste minutt, dukker opp for sent eller så må du møte opp hvor han vil og når han vil. Dette etterlater deg med bundet hender og gjør ham automatisk til lederen i dette forholdet. Senere vil han styre deg ved å forby deg å si hva du vil. Han vil avbryte deg i midten av en setning fordi han føler at det han har å si er mye viktigere enn hva du har å si.

Hva du skal gjøre: Det eneste du kan gjøre, annet enn å forlate ham, er å fullstendig ignorere alt han har å si. Gjør hva du tror er riktig og la ham ikke styre deg. Godta aldri hans premisser, fordi de er alltid bare for hans fordel og til din skade. Han vil trolig bli sinnsykt rasende, men innen det går så langt, bør du allerede være langt borte fra ham.

5. Han har ingen respekt for dine grenser.

Han mener at grenser er ikke viktig for ham, og han vil fortsette å presse deg mer og mer til han ødelegger deg helt. Han vil sannsynligvis be deg om å gjøre noe du ikke er komfortabel med, og hvis du avslår, vil han ikke ta nei for et svar. Jeg mener, han vil fortelle deg at det er greit, men han planlegger allerede et ondt tankespill for å tvinge deg til å gjøre det, for å få deg til å gå over dine personlige grenser.

Hva du skal gjøre: Bare hold deg sterk og tro på deg selv. Gjør aldri noen ting som du føler er galt. Selv om hjernen din allerede har blitt hjernevasket, men et sted dypt i ditt hjerte og sjel, vet du hva som er rett og hva som er galt. Han kan aldri ta det fra deg. Ta et standpunkt for deg selv og kjemp i mot til siste åndedrag.

Nå som du har sett hvordan du kan få øye på en narsissist og hvordan man skal forholde seg til ham, la oss gå videre til neste (farlige) del av det å kjenne en narsissist, nemlig manipulasjon.

Taktikken narsissister bruker for å manipulere deg.
Det beste trikset de kan er ‘hoovering’, som det kalles. Dette er en spesiell taktikk de bruker når du bestemmer deg for at du er ferdig med å finne deg i dette tullet, når du bestemmer deg for at du ikke ønsker å bli følelsesmessig misbrukt lenger. Dette er deres sterkeste våpen etter at du innser hvor mye egenkjærlighet og egenverd du har tapt i et forhold med en narsissist i forkledning.

‘Hoovering’ er en manipulerende teknikk ment for å dra en person tilbake til det fornærmende forholdet. Vanligvis blir det gjort over lang tid og overgriperen bruker manipulasjoner for å treffe de myke punktene til sitt offer og lokker dem tilbake til fellen.

1. De feiltolker dine tanker og følelser.

La oss si at de har muligheten til å lese tankene dine, og det er en faktisk ting fordi ved å se bort fra dine tanker og følelser, gjør han slik at du føler at du er den som er gal, og det kalles ‘tankelesing’. De vil være trygge på at de faktisk kan lese tankene dine, og hver gang du har noe å si, vil de avbryte deg av og hoppe til en konklusjon fordi de er sikker på at de vet hva du ville si. De tenker ikke over at det er galt fordi de tar ‘aldri feil’. Hvis du prøver å ta et standpunkt for deg selv og konfrontere dem om det, vil de få sannheten til å se ut som noe helt annet.

2. De endrer samtale emnet.

Når du ønsker å konfrontere dem om noe de har gjort, vil de endre emnet til noe helt annet bare for å få oppmerksomheten bort fra dem. De vil ta opp noe du gjorde galt for to år siden, og de kommer til å dytte dem i ansiktet på deg og få seg selv til å se ut som offeret. De vil alltid ha et ess i ermene for slike situasjoner. Når du gjør noe galt, vil de late som om det ikke plager dem bare for å så bruke det mot deg når det passer for dem.

3. De forfølger deg og prøver å ødelegge ditt omdømme.

De vil bruke all sin makt på å overbevise folk om at du er den giftige i dette forholdet, og at det var du som ødela dem. De vil baktale deg og snakke bak ryggen din fordi deres endelige mål er å få deg tilbake slik at alle slutter å snakke om deg, og de kommer til å sørge for at om du forlater dem har du ingen steder å gå. De vil trakassere folk som elsker deg og henger med deg, og de vil prøve å fortelle dem falske historier om deg. Det er da du kommer til å se hvem dine ekte venner er.

4. De vil bruke sarkasme og en nedlatende tone med deg.

Og det viktigste formålet med det er å få deg til å føle deg mindreverdig og å såre deg. Det er én ting å le sammen, men det er helt annen ting når han bruker sin sarkasme for å undergrave deg og få deg til å føle deg som dritt. Og hvis du forteller dem det, så du er ikke kul, og du ikke vet hvordan du skal ta en spøk. Det spiller ingen rolle at disse vitsene ble utformet med en hensikt, å såre deg. En annen snakker nedlatende til deg som om du var et barn som de må velge spesielle ord til og han snakker i forenklet form slik at du kan forstå. Dette gjør at du føler deg dum og ikke verdsatt, og det er akkurat hva de håpet på hele tiden. Etter en stund kommer du til å begynne å tvile på deg selv fordi du aldri ser ut til ha rett i noe du sier eller gjør, dette vil føre til at du sier absolutt ingenting istedenfor og det er akkurat det de ønsker.

5. De vil forvirre deg.

Denne taktikken er den mest populære blant det brede utvalget av manipulasjoner. De liker å bruke dette knepet fordi det er enkelt. De vil være sikre på at du aldri forlate dem ved å overbevise deg om at du ikke kommer til å klare å leve på egen hånd. De vil forsikre deg om at du ikke kan leve uten dem. Dette tar bort din respekt og egenkjærlighet, fordi ved å få deg til å tro på ting som ikke er reelle, gjør de slik at du tviler på forstanden din og alt annet med den. Dette reduserer nivåene av selvrespekt og egenkjærlighet og bringer deg ned til hans nivå. Til slutt vil du begynne å stole på mannen som misbruker deg fordi du tror du ikke vet bedre.

6. De vil kritisere deg og gi deg umulige oppgaver å oppfylle.

Alt dette er planlagt for å gi deg umulige oppgaver som du kan aldri oppfylle, og derfor vil du føle deg som dritt fordi ingenting du gjør fungerer. Selv når du lykkes i å gjøre noe, vil de finne noe galt med det også, og de vil kritisere deg for det. Det er ekstremt vanskelig å holde seg likegyldig til noen som konstant gir deg kritikk som ikke er konstruktiv, men laget kun for å såre deg. Hensikten med denne taktikken er å få deg til å føle at du ikke er god nok for ham, og du bør være glad for at du er med ham.

Når du endelig har insett manipulasjonene som narsissisten bruker for å utnytte deg, og du endelig forlater ham, må du kunne håndtere tiden etter bruddet som du ikke kan unngå.

I kjølvannet av narsissistisk misbruk

1. Du må få tilbake din selvverd.

Den har blitt knust i tusen biter og du må finne den, sette dem sammen igjen og overleve på samme tid. Etter en narsissist er ferdig med deg, føler du deg fortapt og alene. Du har ingen verdighet igjen, og du er redd for livet, redd noe slikt vil skje igjen. Du må ikke gi opp. Du må holde ut fordi en dag du vil helbrede. Ditt liv er ikke over ennå.

2. Du er sårbar og redd.

Du stolte på ham, og han utnyttet deg. Du vil prøve å skjule det faktum at du er redd for ditt liv. Du kommer til å prøve å skjule det faktum at alt berører deg og får deg til å gråte. Du kommer til å late som om ingenting er galt med deg, men øynene dine og måten du handler på vil fortelle sannheten. Vær ikke redd og skjul ikke din sårbarhet da det er den som viser ditt virkelige jeg i disse øyeblikkene. Du må godta det og gå videre til neste fase i livet og prøve å vinne din kamp. Deretter vil du også vinne krigen..

3. Du vil holde din erfaring hemmelig.

Du vil ikke være i godt humør. Du vil ikke smile fordi verden som du kjenner den har smuldret i tusen biter på toppen av deg. Og du vil holde tett om hva som har skjedd med deg. Kanskje det er fordi du er redd for at andre vil dømme deg eller fortelle deg ‘Det var det jeg sa’. Eller kanskje du er redd det vil skje med deg igjen, så du bygger en emosjonell mur rundt deg selv og bestemmer deg for å aldri bryte muren du har satt opp. Du har besluttet å aldri la noen komme nære ditt hjerte igjen. Du har bestemt deg for at du ikke kommer til å la noen elske deg.

4. Angst er alt du vet.

Du føler deg ikke trygg i din egen kropp. Minnene om ham hjemsøker deg, og det gjør det vanskeligere eller tyngre å puste hver gang du tenker på ham. Du er redd for at du kommer til å støte på ham, og at han vil lokke deg inn i helvete igjen og hjernevaske deg som han gjorde første gang. Du tror du aldri kommer til å bli normal igjen.

5. Du tviler på alle.

Du tror at alle mennesker er som ham. Du er redd for at det ikke er noen god venstre i mennesker på grunn av ham. Du har levd i redsel og dette har forandret deg. Hver person du møter deg se gjennom øynene som har blitt gradvis formet fra han følelsesmessig utnyttet deg og drenert deg før det var ingenting igjen.

6. Du vil skjule dine følelser.

Du vil være for redd for å vise hva du egentlig føler fordi du er redd for at noen skal komme og dra nytte av det, og du ikke er klar for en ny romanse. Gud vet om du noen gang vil bli klar igjen. Men, ta ikke sorgene på forskudd. Ikke alle menn er sånn og det vil komme en dag da du vil møte noen, noen du skulle møtt fra starten.

7. Du vil be om unnskyldning hele tiden.

Du var vant til å alltid ta på deg skylden. Du var vant til å hele tiden unnskylde deg for det du gjorde, og ikke gjorde. Du gjorde dette fordi du var lei av krangler og kritikk. Du var lei av hans skriking og roping om hvor inkompetent du var, så hver gang var det så mye enklere å bare be om unnskyldning og akseptere at det var din feil likevel. Men det triste er, at etter en tid har du virkelig begynt å tro at det faktisk var din feil. Nå gjør du fortsetter du i samme spor – forskjellen er bare at nå trenger du ikke å be om unnskyldning til noen.

8. Du vil hate deg selv.

Du kan ikke se deg selv i speilet, fordi hver gang du ser deg selv, er alt du ser en kvinne drenert på energi og lei av livet. Det er ikke deg. Han tok bort den virkelige deg og etterlot denne slitne kvinnen som er lei av livet. Det er derfor du hater deg selv – du lot ham gjøre det han gjorde mot deg. Men ikke fortvil, du vil finne den styrken du trenger og den vakre kvinnen vil komme tilbake. Bare vent og se.

Trolig det viktigste steget i denne narsissist historien er å vite den rette måten å ignorere en narsissist på, ikke la ham komme inn i hodet ditt, nekt ham noen som helst makt han kanskje tror han har over deg.

Å ignorere en narsissist er nøkkelen til å overleve, fordi uansett hva du gjør for ham, vil han prøve å få enda mer ut av deg. Nå er haken at du må ignorere ham totalt så hans plan mislykkes, og du kommer ut som en vinner.

4 måter å ignorere en narsissist på.

1. Ignorer som et middel for å såre dem.

Når en narsissist er ferdig med deg, føler du deg som dritt. Du ønsker ikke å fortsette å leve livet fordi han ødela det for deg. Hvis dette skjedde med deg i normale omstendigheter, hvis noen normal person har såret deg, er ofte første reaksjon at du vil ta hevn. Du ønsker å gjøre noe like dårlig mot den personen som han gjorde mot deg, for å få ham til å lide som du gjorde. Men det fungerer ikke med narsissister, fordi om du prøver å spille et spill med dem, vil du tape. De vil snu det rundt og du vil ende opp med å bli såret igjen.

Hvis du virkelig ønsker å helbrede samtidig som du sårer ham i prosessen, er den beste måten å gjøre dette på ved å ignorerer ham. Å ikke gi ham oppmerksomhet er det som vil såre ham mest, men du må starte helbredelsesprosessen mens du ignorerer ham. Ikke prøv å finn ut om han har det vondt fordi du prøver å late som om han ikke eksisterer. Å høre med ham hvordan han har det vil bare gi ham mer betydning, og han vil føle seg mer kraftfull. Bare hold ham helt ute av livet ditt og fokuser på deg selv. Det vil ødelegge ham.

2. Ikke gi dem energi og tilfredshet.

De er ikke som normale mennesker. Normale mennesker revitaliserer seg selv med positive ting som kjærlighet og vennskap, men narsissisters drivstoff er konflikter, argument og smerte. Du skjønner, dypt nede, er de ikke fornøyde med seg selv. De har veldig lav oppfatning av seg selv og det er derfor de har bygd opp disse alter egoer (falske personligheter) for å skjule sitt ekte jeg.

Så, når du gir dem tilfredsstillelse ved å involvere deg i deres diskusjoner og giftige tanker, er du bare med på å mate deres narsissistiske sjeler. Men, ved å ignorere en narcissist, nekter du dem mat som går til deres negative energi, og de vil sakte men sikkert dø fra innsiden.

3. Ignorer dine kriser.

Du tror når du har ignorert ham og forlatt ham at du er ferdig. Men dessverre så er det ikke sant, og han er klar over det. Han vet at du er fortsatt hekta på ham. Han vet at du trenger en dose av ham fordi han er blitt som et rusmiddel for deg. Så vil han vente en passelig mengde tid uten kontakt med deg for å så angripe deg når du kommer i en krise – når du tviler på deg selv og din evne til å fortsette å leve uten ham. Dette er hvor mange kvinner feiler. De er midt i krisen og de kommer tilbake, og han tar i mot deg med åpne armer, svergende på at han vil forandre seg.

Men etter en kort tid blir alt det samme igjen, akkurat som det pleide å være.

Ignorer behovet du har for å gå tilbake til ham. Ignorer hans løgner og løfter om at han vil endre seg fordi det kommer aldri til å skje. Det er bare en taktikk for å lokke deg tilbake til det fornærmende forholdet. Hold på din styrke og ignorer ham i de øyeblikkene når det er spørsmål om liv og død for deg, og du vil avvæpne ham slik at han aldri kommer tilbake.

4. Det viktigste er å elske deg selv.

Dette er det største slaget du kan gi ham. Hvis du er tro mot deg selv, og hvis du aldri tviler på alt du gjør, kan han ikke røre deg. Hvis du er sterk og du ikke lar noen såre deg, vil hans manipulasjoner ikke være i stand til å skade deg mer.

Narsissister er hjelpeløse når deres ofre henter sine sanser av selvtillit og selvrespekt fordi ingenting kan røre dem nå, og kjærlighetshistorien mellom en narsissist og hans offer er endelig over, en gang for alle.