Hvis noen spurte deg: “Er du følelsesmessig forsømt?” Ville ditt umiddelbare svar vært, “Nei”.

Men hvis du graver litt dypere og tenke på dette, vil det være umulig å ikke legge merke til at du virkelig er følelsesmessig neglisjert enten hjemme, på jobb, av vennene dine eller din partner.

Emosjonell omsorgssvikt skjer når noen ikke klarer å imøtekomme dine emosjonelle behov. Det er noe som kan skje med hvem som helst, og mesteparten av tiden ser ikke folk det før det er for sent.

Du vil føle at noe ikke er helt rett. Du skylder på deg selv siden du føler på den måten, som om du har forårsaket det, selv om du ikke gjorde det.

Når du kjenner at du blir følelsesmessig ignorert, og av hvem, vil du være i stand til å håndtere det bedre og den helbredende prosessen kan begynne.

Her er de vanligste tegnene på at du er følelsesmessig forsømt:

1. Noen ganger føler du deg nummen

Dette refererer ikke til den fysiske følelsen av å føle seg nummen, men den emosjonelle følelsen av dine tanker.

Hele verden blir grå, du føler ingenting, og ingenting betyr noe på det tidspunktet. Du er rundt dine kjære, men du trenger ikke føle kjærlighet, du trenger ikke å føle deg nær dem.

Dette skjer ikke ofte, men når det skjer, forsvinner alle dine følelser.

Dette er et klart tegn på følelsesmessig vanskjøtsel og oftere enn ikke er det gjemt et sted i fortiden. Det kan komme fra barndommen at du ble neglisjert av foreldrene dine eller fra et tidligere forhold.

Uansett hva det er, har du ubevisst lært å numme følelsene dine slik at du ikke blir såret.

2. Du vil ofte være alene

Du liker egentlig ikke å tilbringe tid med andre mennesker, fordi de forstår deg ikke. De forstår ikke hvordan du tenker, og du er lei av å forklare deg selv og prøve å overbevise andre.

Du føler at du ikke passer inn der, og at du kanskje er uønsket. Når du er på et sosialt arrangement, pleier du å smyge i vei tidlig, eller bare gå utenfor uten noen klar årsak.

Du vil gjerne ha noen som forstår deg, men det er ikke så lett å bli kjent med deg.

Dette kan være forårsaket av følelsesmessig forsømmelse fra noen i din sosiale sirkel. Kanskje du en gang overhørte: “Hvorfor sitter hun ved bordet vårt?” Og alt startet derfra.

3. Du nekter å ta hjelp fra andre

Uansett hvor vanskelig situasjon du er i, vil du aldri be om hjelp.

Når du ble forsømt hjemme og måtte gjøre alt på egen hånd, eller partneren din ikke var der når du trengte hans støtte eller hjelp mest, ble du vant til dette, og nå virker det nesten umulig for deg å be om eller akseptere noens hjelp.

4. Du har lav selvfølelse

Når du blir følelsesmessig neglisjert av dine kjære, får du stadig følelsen av at du ikke er verdig deres tid eller at du ikke viktig for dem.

Mesteparten av tiden er dette er ikke sant, men du har fortsatt å utvikle denne følelsen, og det er vanskelig å bli kvitt den.

Den drar deg ned og ofte overføres disse følelsene over til andre situasjoner og mennesker i livet ditt. Det påvirker ditt forhold eller arbeid, og den er en trussel om å bli permanent.

5. Du føler at noe mangler

Den konstante følelsen av at noe mangler kan også være forårsaket av følelsesmessig vanskjøtsel. Du føler et tomrom på innsiden som krever en bestemt persons kjærlighet.

Uansett hvem den personen er, har han eller hun forsømt deg på et tidspunkt. Mesteparten av tiden er dette forårsaket av at du er ulykkelig i forholdet og partneren din gir deg ikke nok oppmerksomhet.

Du vet nøyaktig hvem det er, fordi du tror at det bare er den personen som kan fylle tomrommet og gi deg glede.

Det beste rådet er å snakke med denne personen og forklare hvorfor du trenger dem. Hvis de motsier deg, vel, da er de ikke verdig deg uansett.

6. Du er følsom for avvisning og blir lett fornærmet

Å bli følelsesmessig neglisjert kan skape en frykt inni deg som blir hos deg. Å ha en konstant frykt for avvisning kommer ikke ut av det blå.

Du har blitt avvist i fortiden. Kanskje kom du ikke inn på den skolen du ønsket, du klarte deg ikke på jobbintervjuet eller om partneren din har dumpet deg.

Uansett hva det var så ble du avvist, og frykten manifesterer seg også gjennom at du blir lett fornærmet over hva andre sier til deg.

Du blir tilogmed sint over konstruktiv kritikk fordi du har opplevd emosjonell omsorgssvikt og du ser på det som et personangrep.

Du har aldri virkelig tenkt over at du blir følelsesmessig neglisjert før du forstår konsekvensene av dette misbruket.

Du kan lære hvordan man skal håndtere det, hvordan du kan helbrede og hvordan du kan begynne å leve et normalt liv.

For det første bør du ikke ta ansvar for å prøve å endre den personen som følelsesmessig neglisjerer deg. Når alt kommer til veis ende, burde det å forlate den personen være et alternativ, hvis det er nødvendig.