Jeg har vært der du er nå. Jeg ble så emosjonelt tappet for energi at jeg kom til det stadiet der alt var numment. Jeg mistet lysten på livet. Jeg mistet evnen til å føle glede eller smerte. Jeg ble til en skygge av den strålende jenta jeg en gang var.

Jeg fortsatte å spørre meg selv “Hvordan endte jeg opp her”?, “Hvordan ble jeg til noen jeg ikke lenger kjenner igjen?”, “Hvordan endte jeg opp med denne slitne sjelen inni meg”? Jeg var rådløs og jeg kunne ikke svare på noen av disse spørsmålene.

Etterhvert kom jeg til konklusjonen på hvorfor jeg endte opp som en jente med en sliten sjel, og det er fordi jeg ga så mye av meg selv til andre at det gjorde meg tom innvendig.

Du sparer ikke på dine følelser. Du bøyer deg bakover for å få noen andre glad og som gjør at du glemmer din egen lykke. Du er altfor opptatt med å tørke andre sine tårer at du aldri har tid til å trøste deg selv og helbrede ditt eget hjerte.

Du ender opp som jenta med en sliten sjel ved å opptre som tøff når verden din holder på å falle sammen. Ved å være sterk for alle andre rundt deg. Ved å bære all vekten på dine skuldre uten å spørre om noe hjelp tilbake. Ved å være oppmerksom på at den eneste personen du kan regne med er deg selv.

Du ender opp som jenta med en sliten sjel ved å glemme å sette deg selv først. Ved å forsømme at du noen ganger trenger tid for deg selv. Det krysser aldri tankene dine at du trenger tid til å lade opp og fylle dine styrker. At det noen ganger er okei å si “nei” når du føler for å ikke gjøre noe. At du noen ganger trenger å skjemme deg selv bort og bare slappe av.

Du ender opp som jenta med en sliten sjel når du gir altfor mye til de som tar det for gitt. Du gir hele hjerte ditt til noen som ikke er verdig verken deg eller tiden din. Du ser det beste i noen som kun gir deg deres verste. Du ser personen du elsker for hva de kan bli istedet for hva de er nå, og det kan tære på hjertet ditt.

Ensomheten bruker deg. Du fortsetter å gjenta for deg selv at alt vil bli okei og at en dag kommer noen til å sette pris på den du er og gjengjelde alt du har gjort for andre. Noen vil gi tilbake all kjærligheten du har gitt til andre.

Problemet er at du ble lei av all ventingen. Positiviteten i dine lommer rant ut og alt som var igjen var ingenting. Du hadde ingen viljestyrke til å gå ut av sengen. Ingen styrke til å forme et smil. Ingen tårer. Ingen smerte. Ingen lykke.

Jeg vet det fordi jeg følte det også selv. Det føltes som at jeg så tilbake på livet mitt fra avstand, uten å være i stand til å leve det. På et tidspunkt tenkte jeg at jeg aldri noen gang kom til å forlate denne tilstanden. Ingenting kom igjennom meg. Jeg var en tapt sak helt jeg til bestemte meg for å kurere min slitne sjel.

Jeg visste at det ikke ville bli lett å komme meg ut av sinnstilstanden jeg var i. Men jeg bestemte meg for at jeg skulle klare det. Jeg var så mange ganger i situasjoner der noen var nede og trengte min hjelp og jeg var alltid der for dem. Denne gangen var det på tide å være der for meg selv også.

Dersom du har en sliten sjel og har opplevd lignende følelser som jeg har, håper jeg at listen nedenfor med ting jeg har gjort for å hjelpe meg selv, vil hjelpe deg også:

1. Sjelen din er sliten men fortsatt i live

Du har akkurat kommet til et sted der du ikke kan se noen vei ut. Og du lever heller ikke; du overlever. Det er på tide å stoppe opp. Det er på tide å kommandere deg selv til å gjøre noe produktivt i dag. Det er på tide å komme deg ut av sengen og leve igjen. Det er på tide å kle deg opp, vise andre at du lever og puste ut.

Det vil ikke kunne skje over natten, men uansett hva du gjør må du røre på deg. Å kun være på et sted vil ikke gjøre deg noe godt i lengden og vil ikke føre deg noen steder. Du vil ha bedre dager og du vil ha verre. Det er viktig å fortsette å vedvare og aldri gi deg selv opp.

2. Ha gode mennesker i nærheten og glem de giftige i fortiden

Vær sikker på at du er omringet av gode mennesker. De vil være det du trenger for å få sjelen din til å føle seg levende og strålende igjen. Du må kaste ut alle giftige personlighetstyper, alle emosjonelle igler, og slemme mennesker. Lås og forsegl døren i det de drar. Du trenger dem ikke i livet ditt. De vil kun gjøre sitt beste for å trekke deg mer ned.

Du trenger å være omringet av kjærlighet og positivitet. Du vil finne det. Du må bare ta en bedre kikk og se at du har familie og venner som ubetinget elsker og bryr seg om deg. De er noe å være takknemlig for. De vil ikke være i stand til å kjempe kamper for deg, men de vil være ved din side under hvert eneste steg på veien.

3. Prøv nye ting og sett pris på forandringer

Du må gjøre det til en obligatorisk oppgave for deg selv, å gjøre noe nytt hver gang du får sjansen. For eksempel. Jeg bestemte meg for å prøve noe nytt hver og hver andre helg. Som å gå til en ny galleriåpning. Å se en komedie på kino. Dra på en sykkeltur. Prøve et nytt kurs. Møte nye mennesker. Ta en dag fri fra jobben og ha en spa dag. Gå tur i skogen. Planlegge en reise. Dra på en reise. Sjekke ut en ny vin bar som akkurat har åpnet. Nyte solnedgangen og listen går videre.

For første gang begynte jeg å gjøre disse små tingene kun for meg selv. Og jeg trengte dem virkelig. Jeg ga for mye av meg selv. Jeg prøvde å gjøre andre mennesker så glade og stolte av meg at jeg glemte helt av å slappe av selv og ta det rolig. Verden vil ikke stoppe kun fordi du finner tid til deg selv. Det kalles selvpleie og er viktig for å kunne ta vare på kropp og sjel.

4. Innse at det ikke er din jobb å gjøre andre mennesker glade

Like mye som det ikke er deres jobb å gjøre deg glad. Folk er kun vandt med å regne med deg for alt mulig. De vet at du alltid er der for å redde dagen deres. De vet at de kan regne med deg og stole på deg. De begynte å oppføre seg som at ingenting kan løses uten deg, men tro meg; det kan det.

Du må la dem leve livet sitt. Ved å alltid være der for dem og ringe hele tiden, gjør du deg selv ingen tjeneste. Du tar på deg byrder som ikke er dine egne og de lærer aldri hvordan de kan bære dem alene. Såklart vil du hjelpe når du kan. Du vil lytte og støtte dem, men det trenger ikke være på egen kostnad.

5. Finn en måte å heale sjelen din på

Når du må leve med en sliten sjel, er ikke ting bare dårlig på utsiden, men sjelen din trenger også å bli fikset. Hvordan du vil gå frem er opptil deg. For eksempel, hvis du er en religiøs person kan du kanskje snakke om det innenfor din religiøse gruppe, ved å finne trøst i bønner til gud eller en annen tro. En annen måte er å lære å meditere. Mange mennesker finner det beroligende og fornyende.

Du kan også sitte i natur og puste. Du kan gjøre det som passer for deg og din personlighet. Det er vanskelig å generelt snakke om våre spirituelle sider fordi hver og en av oss har forskjellige syn på hva det er. Det viktigste er at du finner det og at det healer sjelen din.

6. Snakk til noen som kan hjelpe

Dersom du holder alt inne er det ikke rart at sjelen din er sliten. Du satt på deg en tøff rustning mens du smuldret fra innsiden og det har gått utover sjelen din. Den beste tingen er å snakke med noen som kan hjelpe deg å føle deg bedre. Noen ganger når du rett og slett sier alt høyt, fjerner det vekten på dine skuldre og gjør det mindre tungt.

Noen ganger vil du kun trenge en kaffe og en lang hjerte til hjerte samtale med en venn, mens andre ganger vil du trenge råd fra en ekspert. Så hvorfor ikke prøve terapi? Det kan hjelpe på ting og til og med gi deg upartisk innsikt om livet ditt og terapeuter kan også gi noen retningslinjer om din healing prosess.

7. Husk å sette deg selv først

Du må riste av deg følelsen om at du gjør noe galt ved å sette deg selv først. Du må ta vare på deg selv og investere i deg selv, slik at du også kan gi til andre. Hvis du kun gir og gir og gir uten å få noe tilbake, uten å gi deg selv nok tid til å lade opp, nok kjærlighet og nok pleie, vil du igjen finne deg selv tom. Og du kan ikke helle fra en tom kopp, kan du vel?

Behandle deg selv slik du vil andre skal behandle deg. Mennesker lærer fra eksempler, som måten du elsker, respekterer og aksepterer deg selv på og er hvorfor de vil behandle deg på samme måte. Så gi dem derfor gode retningslinjer.